Intro till webb-utveckling

Nedan finns lite information om grunderna i webbutveckling, för att du ska komma igång med dina studier i ämnet och installera de program som behövs.

Syftet med denna text är att du som student ska kunna läsa in dig lite ämnet "webbutveckling" innan du påbörjar dina studier, för att på vis lättare kunna ta till dig de kommande kurserna.
Det gör inget om du tycker att det som går igenom här på denna sida låter krångligt eller svårt - det kommer lätta när studierna kör igång, men har du gått igenom detta material har du förhoppningsvis lärt dig lite termer och begrepp som du har nytta av längre fram.

Att tänka på: Webbutvecklings-programmet har inga förkunskapskrav inom webbutveckling/datateknik - det enda som behövs är datorvana och viljan att lära dig ämnet. Finns det så kommer dina studier gå galant!

Vad innehåller en webbplats?

"Kärt barn har många namn" - webbplats, hemsida, webbapplikation...?
En "hemsida" brukar ofta vara benämningen för en personlig webbplats ("hemsida") som kanske presenterar en person och dess intressen - "Hej jag heter Mattias och tycker om katter!".
En webbplats brukar då ha annan typ av karaktär, som exempelvis presentation av ett företag och dess produkter/tjänster.
En webbapplikation ("webb-app") är en webbplats som fungerar lite mer som ett program på en dator eller mobilttelefon ("app") - som exempelvis photopea.com (som vi kommer kika mer på längre fram).

Enskilda sidor inom en webbplats, som exempelvis "Om oss", "Kontakt" eller "Våra produkter" brukar benämnas som webbsidor.